- karczek dojrzewający 300g
- małe ziemniaki 1kg
- cebula 3 średnie sztuki
- olej 2 łyżki
- ocet jabłkowy 50ml
- bulion mięsno warzywny lub rosół 300ml
- szczypior 1 pęczek
- pomidorki koktajlowe 3-4 sztuki
- pieprz grubo zmielony do smaku
Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na cztery części i ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie.
Karczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie podlać octem jabłkowym i bulionem. Podgotować parę minut, doprawić grubo zmielonym pieprzem i dodać ziemniaki. Na wolnym ogniu - często mieszając poddusić całość. Gdy ziemniaki wchłoną prawie cały płyn sałatka będzie gotowa.
Po wyłożeniu obficie posypać pokrojonym szczypiorem i udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych.
Smacznego!