- Kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim „Gzella” 300 g
- wieprzowina „Gzella” 400 g
- fasola 1 szklanka
- kasza jęczmienna 1 szklanka
- cebula 1 szt.
- czosnek 2-3 ząbki
- włoszczyzna z kapustą 1 porcja
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie kilka ziarenek
- sól, pieprz do smaku
- utłuczone ziarna jałowca 1 łyżka
- majeranek
Umytą fasolę zalewamy 2 litrami przegotowanej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy pokrojone w grubą kostkę mięso, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i utłoczone ziarna jałowca. Wszystko razem gotujemy.
Kaszę myjemy, odsączamy i wsypujemy do wrzącej zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30-40 minut. Obraną i umytą włoszczyznę drobno kroimy, cebulę przypiekamy, dodajemy do zupy razem z pokrojoną w plasterki Kiełbasą z czosnkiem niedźwiedzim. Gotujemy kilkanaście minut. Gdy wszystkie składniki są miękkie, zupę doprawiamy majerankiem i czosnkiem z solą.
Smacznego!