Chipsy TORTOS z oliwkami i anchois

Składniki

Składniki (dla 4 osób):
• 10 czarnych oliwek bez pestek,
• 1 starty pomidor bez skórki,
• 2-3 łyżki oleju ryżowego ,
• świeża bazylia lub oregano,
• sól i pieprz,
• anchois
Na tortos:
• 75 g mąki kukurydzianej,
• 25 g mąka pszenna,
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
• woda

Sposób przyrządzenia

Przygotowanie:

Tortos: Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj sól, trochę wody i całość zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut. Z ciasta uformuj małe płaskie kółka. Podsmaż je chwilę z każdej strony na patelni z odrobiną oleju ryżowego. 

Wymieszaj starty pomidor z oliwkami, oregano lub bazylią, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek.

Udekoruj szczypiorkiem i anchois.