Składniki (3 porcje):
• 3 słoiki tuńczyka marki Callipo
• 1/2 szklanki kaszy jaglanej
• 1 jajko (L)
• skórka z 1 cytryny
• 2 ząbki czosnku
• 2 cukinie (małe)
• olej ryżowy marki Olitalia
• sok z 1/2 cytryny
• sól himalajska
• pieprz
Sos:
• 1 puszka pomidorów krojonych marki Ponti
• 1/2 cebuli
• 2 ząbki czosnku
• garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla marki Serpis
• olej ryżowy marki Olitalia
• bazylia świeża
• sól himalajska
• pieprz
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.
2. Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.
3. Czosnek posiekaj.
4. Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.
5. Uformuj niewielkie kotleciki.
6. Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
7. Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.
8. Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.
9. Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.