Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową - przepis. Przepisy na Dania główne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową
Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
- mąka 500g
- masło 150g
- surowe żółtko i całe jajko
- gęsta kwaśna śmietana 18% ¾ szklanki
- sól ½ łyżeczki
Farsz:
- Kiełbasa biała surowa 500 g
- białko
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem na piasek. Następnie dodajemy sól, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je lnianą ściereczką lub folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Z Kiełbasy białej surowej zdejmujemy osłonkę, a mięso doprawiamy pieprzem i mieszamy z surowym białkiem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, szklanką wykrawamy krążki. Napełniamy je mięsem, zlepiamy. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kibiny układamy na blasze zlepioną częścią do góry, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut.
Smacznego!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.