Tort truskawkowy

Składniki

• 1 opakowanie spodów tortowych
• ok. 1 kg truskawek
• 500 ml zimnej śmietany 36%
• 2 op. serka mascarpone
• 4 łyżki cukru pudru
• 1 opakowanie galaretki (np. cytrynowej)

Nasączenie biszkoptu:
• 1 szkl. truskawek
• 1,5 szkl. wody
• 3 łyżki cukru

Sposób przyrządzenia

Nasączenie biszkoptu: z podany składników ugotować kompot. Truskawki oczyścić, zalać wodą, połączyć z cukrem. Delikatnie mieszać do momentu zagotowania. Kompot wystudzić i odcedzić.

 

Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder.  Masę połączyć z serkiem mascarpone i dokładnie wymieszać. Truskawki oczyścić
i przekroić na połówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Blat biszkoptu nasączyć kompotem truskawkowym. Wyłożyć masę mascarpone
i pokrojone owoce. Powtórzyć czynność na kilku warstwach. Tort posmarować cienką warstwą kremu, udekorować truskawkami i zalać półpłynną galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.