Biszkopt;
4 jajka
1 szkl cukru
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl maki ziemniaczanej
2 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 l śmietany 36%
3/4 szkl cukru pudru
4 śmietan-fixy
Do ozdoby:
350 g cukru pudru
50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody
olejek migdałowy
Truskawki mrożone,
1 szkl wody
0,5 szkl cukru
1 cytryna,
kwasek cytrynowy
Kostka margaryny
1 szkl cukru pudru
barwniki
Żółtka ubijamy na puszystą masę.Dodajemy cukier i mieszamy az sie
rozpuści.Nastepnie dosypujemy mąki rozmieszane z proszkiem do pieczenia i
dodajemy wodęDo gotowej masy dodajemy ubite na sztywno białko i
delikatnie mieszamy wszystko łżka i wylewamy na natłuszczona
blachę.Pieczemy ok 30-45 min w zależności od piekarnika w temp.180 C
Ostudzone ciasto przekrajamy na 3 placki.
W garnku gotujemy 1 szkl wody z pół szkl cukru.Gdy syrop sie zagotuje
wkrajamy połowę cytryny i odstawiamy pod przykryciem do
wystudzenia.Nastepnie dodajemy odrobinę kwasku cytrynowaego by lekko
zakwasicć poncz.
Lekko schłodzona smietane krótko ubijamy mikserem po czym dodajemy do
niej cukier puder wymieszany z śmietan-fixem.Ubijamy na puszysty krem.
Placek biszkoptu nasaczamu ponczem, smarujemy porcja śmietany i kładziemy
pokrojone mrożone truskawki, potem znowu odrobina smietany i następny
placek.Czynność powtarzamy.
Ostatni placek tylko nasaczamy bez śmietany.
Margarynę ucieramy z cukrem na gładka masę.I cieniutką warstwa smarujemy
boki i wierzch tortu.
Przygotowujemy masę cukrową:
Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia.
Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną ,
energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać
glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .
NIE GOTOWAC!!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy
następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając
ręką.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą
mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.Gdy placek bedzie
odpowiednio duzy obkładamy nim tort.Z tej samej masy wykonujemy
różyczki, liscie i kubusia puchatka po uprzednim dodaniu do podzielonej
na cześci masy barwniki spozywcze.
Nastepnie całe ciasto wstawiamy do lodówki.