370ml jogurtu naturalnego
200g świeżych truskawek
3 jajka
3 łyżki masła
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypt soli
klarowane masło
cukier puder
dżem truskawka z agresetem
Jogurt zmiksować z jajkami, solą i roztopionym masłem, dodać cukry i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w grubsze plastry.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry truskawek a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.
Gotowe placuszki, posmarować dżemem łowicz i posypać cukrem pudrem.