Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna - przepis. Przepisy na ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna
Zapiekane pyrki faszerowane Szynką od Dawien Dawna
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
- Szynka od Dawien Dawna firmy Gzella 150g
- ziemniaki duże 4 szt.
- cebula 1 szt.
- pieczarki 6 szt.
- masło 1 łyżka
- kapary 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn 1 gałązka
- jajka 2 szt.
- ser żółty 50g
- pieprz czarny grubo zmielony do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki wyszorować, ugotować do miękkości i odstawić do przestygnięcia.
Szynkę pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, pieczarki w cząstki i poddusić na maśle. Dodać kapary, posiekany rozmaryn oraz pieprz do smaku i wymieszać. Po dwa ziemniaki położyć na folii aluminiowej, odciąć im końcówki, złączyć i przycisnąć, aby się złączyły. Ziemniaki powinny być owinięte folią do połowy ich wysokości. Środki ziemniaków nakłuć widelcem i nadziać farszem. Na farsz wybić po jajku i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku, aż jajko się zetnie, a ser zapiecze (180st. ok. 20minut).
Podawać z ulubionym sosem, np.: czosnkowym lub tatarskim.
Smacznego!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.