Wytrawny gofr z domową tapenadą

Składniki

• 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
• 2 garści szpinaku lub roszponki,
• 1 opakowanie pomidorków koktajlowych,
• 1 op. gofrów
• ok. 20 szt. czarnych oliwek bez pestek,
• 2 łyżeczki kaparów,
• 1 ząbek czosnku,
• 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
• pieprz, sól, tymianek do smaku,
• 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia

 

W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.