Gorący krem z buraków!

Składniki

Składniki na 2 porcje:
6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego,
4 buraki,
1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
ser typu lazur,
ulubione zioła,
sól, pieprz, rozmaryn

Sposób przyrządzenia

Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki.  Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.