2 szklanki komosy ryżowej (quinoa) - można ją zastąpić kaszą kuskus lub jaglaną
kostka rosołowa
140 g boczku
400 g filetów kurczaka
łyżeczka soli
szczypta pieprzu
łyżka masła i oleju rzepakowego
2 owoce awokado
0,5 czerwonej cebuli
75 g świeżego szpinaku
Komosę ryżową (quinoa) ugotuj z kostką rosołową - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek usmaż na chrupko (bez dodatkowego tłuszczu, na gorącej patelni) i osusz na ręcznikach papierowych. Filety z kurczaka odsącz, dodaj do nich sól i pieprz i usmaż je na maśle i oleju (po ok. 5 minut z każdej strony). Owoce awokado pokrój w kawałki, drobno posiekaj cebulę. Wymieszaj avocado, cebulę oraz szpinak. Ułuż na wierzchu pokrojonego w plastry kurczaka. Posyp wszystko boczkiem. Podawaj z sosem do sałatek lub dressingiem.