Makowe, świąteczne tartaletki

Składniki

Składniki



Ciasto :

2 szklanki mąki pszennej

125g masła extra

1 całe jajko

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Masa makowa:

200g maku

1 jajko

50g masła

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki miodu

1 olejek migdałowy

50g orzechów włoskich

50g rodzynek

100g skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzenia

 

 

Mak, miód, migdały, orzechy i skórka pomarańczowa to typowe smaki Bożonarodzeniowe. Ja postanowiłam je połączyć w jedną całość czego efektem są słodkie, aromatyczne, makowe ciasteczka idealne do świątecznej kawy.

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  1. Ciasto

Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, cukier puder, proszek do pieczenia. Zagnieść
na jednolite ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, foremką do babeczek wycinać krążki i wylepiać foremki. Dodatkowo na wierzch każdej tartaletki wyciąć krążek z gwiazdkami w środku.

  1. Masa makowa

Mak sparzyć, wystudzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Rodzynki zalać wrzątkiem. Masło rozpuścić, dodać miód, cukier, rodzynki, orzechy drobno posiekane, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do maku, wymieszać.
Na końcu do masy makowej dodać olejek migdałowy, jajko i wszystko dokładnie wymieszać.

 

3. Wylepione ciastem tartaletki napełnić masą makową i przykryć krążkiem
z gwiazdkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25-30 minut.