Ciasteczka świąteczne o smaku herbaty Opowieść wigilijna

Składniki

300 g miodu
ok. 600 g mąki pszennej
200 g cukru
1 jajko (+ jajko do posmarowania)
1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty (z siedmiu łyżeczek)
4 łyżeczki przyprawy do pierników
1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka oleju

Sposób przyrządzenia

Krok 1.

Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem i przykryj ściereczką. Ostaw na 4–5 godzin.

 

Krok 2.

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10–15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2–4 tygodnie).

 

Krok 3.

Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki.