Przepis na słodkie pieczone pierogi z dynią - przepis. Przepisy na Pieczenie, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Przepis na słodkie pieczone pierogi z dynią
Przepis na słodkie pieczone pierogi z dynią
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Ciasto:
250 dag mąki pszennej
50 dag mąki żytniej
1 jajko
2 łyżki cukru
około 8 łyżek mleka dla dobrej konsysetncji ciasta
Farsz:
400 dag obranej i grubo startej dynii
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
4 łyżki słodkiej bułki tartej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka pokruszonych herbatników
Sposób przyrządzenia:
Najpierw zasypujemy cukrem dynię i smażymy ją często mieszając, aż zacznie się rozpadać a sok odparuje. Dodajemy sok z cytryny oraz kandyzowaną skórkę, po czym jeszcze smażymy ok 2 minut. Później studzimy i dodajemy pokruszoną bułkę oraz herbatniki.
Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników razem i z rozwałkowanego placka wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy trochę farszu i zalepiamy boki pierożków. Blachę smarujemy
tłuszczem. Na niej w 180 stopniach około 20 min. pieczemy pierożki lub do czasu, aż się zarumienią. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną i się zajadamy! :)
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.