Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami

Składniki


Potrzebne składniki:

Biszkopt

5 jajek
150 g cukru
4 łyżki oleju
160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly
15 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia


Bita śmietana

600 ml śmietany kremówki
150 g cukru


Dowolne owoce

Sposób przyrządzenia

 

Przygotowanie:

Przygotować mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.

Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170ºC, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.

Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.

Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego! 

3pauly.pl