Brązowy ryż z dynią i indyjską nutą

Składniki

- 100 gramów brązowego ryżu,
- 1 mała cebula,
- płaska łyżeczka przyprawy garam masala,
- płaska łyżeczka czarnuszki,
- szczypta pieprzu cayenne,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki mielonej kolendry,
- 200 gramów pieczonej dyni hokkaido,
- sól,
- 2 łyżki prażonych pestek dyni

Sposób przyrządzenia

Ugotowałam brążowy ryż, w małym garnuszku podsmażyłam jedną drobno pokrojoną cebulę z dwoma ząbkami czosnku. Po minucie dodałam płaską łyżkę przyprawy garam masala, płaską łyżeczkę czarnuszki, szczyptę pieprzu cayenne i po pół łyżeczki kurkumy i świeżo rozmłuconej w moździerzu kolendry. Wszystko razem podprażyłam na małym ogniu ok. trzech minut. Dodałam ok. 200 gramów pokrojonej w kostkę pieczonej dyni hokkaido (odmiana z ciemnozieloną skórką). Ta odmiana dyni ma tę cudowną właściwość, że po upieczeniu można ją jeść ze skórką. Po chwili dodałam pół woreczka brązowego ryżu i posoliłam. Wszystko należy delikatnie mieszać, aby dynia nie rozpadła się za mocno. Z racji tego, że ryż i dynia bardzo chłoną sól, trzeba próbować i doprawiać nią wedle gustu. Natomiast fenomenalnie rogrzewa, czarnuszka nadaje genialny aromat i jest świetnym dodatkiem do ryby. Na koniec wmieszałam jeszcze prażone pestki dyni. 
Jeśli byłoby za suche, proponuję dodać dwie łyżki mleka kokosowego. Smacznego!