Chili con carne

Składniki

mięso mielone wołowo-wieprzowe - 0,5 kg
cebula - 2 średnie szt.
olej - 3 łyżki
woda - 1 szk
liść laurowy - 2 szt.
pomidory pelati krojone - 1 puszka (400ml)
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
czosnek - 3 ząbki
sos sojowy - 2 łyżki
sos piri-piri „Tarsmak” - 2 łyżki
papryka słodka czerwona w proszku - 1 łyżka
sól, oregano do smaku
fasola czerwona konserwowa - 1 puszka (400ml)
kukurydza konserwowa - 1 puszka (400ml)

Sposób przyrządzenia

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso, wodę i dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek mięsa. Do tego wrzucamy pomidory pelati,  liście laurowe i dusimy do miękkości ok. 45 minut. Po tym dodajemy  koncentrat pomidorowy, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy,  sos piri-piri oraz  pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę dusimy.  Na koniec wrzucamy odsączone z wody: fasolę i kukurydzę konserwową. Wszystko gotujemy.

Zupę można podawać z łyżką gęstej kwaśnej śmietany położonej na wierzchu oraz tartym serem żółtym.

Smacznego!