Waga dyni jest podana już po jej obraniu i wydrążeniu środka. Miąższ dyni należy pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, wlać wodę i od momentu zagotowania dusić 25-30 minut. Następnie po ostudzeniu, odlać do szklanki wodę, a dynię zblenderować na jednolite puree. W wodzie pozostałej z gotowania dyni dosypujemy szczyptę cukru i rozpuszczamy w niej drożdże (wody powinno być 100ml, jeśli jest mniej to należy dolać świeżej). Do rozpuszczonych w wodzie drożdży wsypujemy 2-3 łyżki mąki pszennej, mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut.
Do miski przekładamy dyniowe puree, wsypujemy sól, pozostałą mąkę i wlewamy przygotowany zaczyn i wyrabiamy ciasto na chleb, pod koniec wsypujemy ziarna dyni. Zagniecione ciasto na chleb owijamy (w misce) folią spożywczą, zawijamy w koc i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto energicznie zagniatamy jeszcze 1 minutę i przekładamy do keksówki, smarujemy mlekiem i układamy ziarna dyni. Odstawiamy w ciepłe miejsce na tak długo aż ciasto pięknie wyrośnie (ok 1-2h). Piekarnik nagrzewamy do 180*, chlebek pieczemy 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie zwilżyć skórkę wodą lub na chwilę owinąć go zwilżoną ściereczką. Chleb najlepiej studzić na ruszcie, by mógł ładnie odparować.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.