Babeczki z pomarańczową dynią i kajmakiem
Babeczki:
margaryna 20 dag
mąka pszenna 30 dag
cukier puder 10 dag
żółtko 2 sztuki
sól 1 szczypta
Masa dyniowo-pomarańczowa i wykonanie:
Puszka kajmaku
Szklanka puree z dynii
Pół szklanki śmietany 36%
Pół szklanki cukru
Sok z jednej pomarańczy
Kruche Babeczki
Sposób przygotowania
Mąkę przesiąc na stolnice, dodać szczyptę solo, wkroić margarynę, siekamy nożem do powstania drobnych grudek, następnie dosypujemy cukier puder, dodajemy żółtka i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na około pół cm, przekładamy do foremek na babeczki, pamiętamy aby ciasto docisnąć palcami do formy, nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane babeczki wkładamy na około 12-15min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Puree
Do puree z dyni( dynię obrać pokroić w grubą kostkę włożyć do piekarnika na około 25 min w temp.190 stopni, aż zmięknie, zblendować) dodać śmietanę, cukier, sok z pomarańczy, wymieszać.
Tak przygotowaną masę przełożyć do babeczek (tak do ½ wysokości babeczki). Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 15 minut.
Po tym czasie wyjmij babeczki ostudź. Kajmak delikatnie podgrzej aby miał płynną konsystencję. Każdą babeczkę polej w środku kajmakiem, na każdą babeczkę połóż po pół plasterka pomarańczy.
Smacznego!!!