Ciasto dyniowo-imbirowe
Składniki
300 ml musu z pieczonej dyni
kostka dobrego masła (200g)
3 jajka
szczypta soli
250 gram mąki z czubatą łyżką proszku do pieczenia
180 gram brązowego cukru
kawałek świeżego korzenia imbiru (może być też w proszku, ale ze świeżym jest bardziej aromatyczne)
cukier puder do dekoracji
Sposób przyrządzenia
Mus dyniowy
Na początek musisz mieć mus z dyni, który sam w sobie to też pyszne danie. Możesz też go wykorzystać do innych pełnowartościowych dań.
Pokrój dynię (ok. kilograma to ile wyjdzie musu zależy od tego jak duża jest dynia i jak dużo wody w sobie zawiera, dlatego lepiej mieć za dużo musu niż za mało) na małe kawałki razem ze skórą (mniej więcej tak jak arbuza). Pokrojone kawałki ułóż w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i piecz w temperaturze 180C ok. 45-55 minut. Kiedy dynia jest już upieczona odstaw ją do przestudzenia a następnie oddziel miąższ od skórki. Skórkę wyrzuć a miąższ utrzyj blenderem na gładką masę.
Masz już mus, czas na ciasto
Ciasto dyniowe
- Piekarnik nagrzej do 180C
- Formę na ciasto wysmaruj masłem i obsyp bułka tartą, gdy pieczesz w tortownicy ze zdejmowany rantem wystarczy dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek – białka oddziel do sporej miski, w której będziesz je ubijać na pianę. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko lub przesiewak do mąki
- Jeśli masz młynek to dobrze z brązowego cukru zrobić cukier puder.
- W kąpieli wodnej rozpuść masło. Nic się nie przerażaj kąpiel wodna to nic trudnego w garnku nastawiasz wodę czekasz aż się woda zagotuje zdejmujesz pokrywkę i na garnek kładziesz metalową miskę lub drugi trochę mniejszy garnek. I to tej miski lub garnka władasz kostkę masła, ona po chwili zacznie się rozpuszczać możesz jej trochę pomóc mieszając. Kiedy masło się rozpuści dodaj brązowy cukier wymieszaj i zdejmij z garnka by masa już się nie podgrzewała. Do masy na tarce o grubych oczkach zetrzyj kawałek świeżego korzenia imbiru i wymieszaj. Następnie dodaj dyniowy mus i żółtka, i dokładnie wymieszaj.
- Do masy partiami dodawaj przesianą mąkę i dokładnie mieszaj. Kiedy całą mąkę dokładnie wmieszasz w masę dyniową dodaj ubite białka. Białka wmieszaj dokładnie, ale bardzo delikatnie.
- Przelej masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia – dobrze jest wyłożyć ciasto na kratkę do studzenia żeby nie zaparowało. Smacznego!