Sernik dyniowy z karmelem

Składniki

Spód ciasta:
1 i 1/2 szklanki drobno kruszonych ciasteczek

1/4 szklanki cukru
3 łyżki stopionego masła

Napełnienie (to co w środku):

230 g twarogu sernikowego

6 łyżek cukru

6 łyżek brązowego cukru

4 duże jajka

1/2 szklanki zmiksowanej dyni

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/4 łyżeczki mielonych goździków

Góra sernika:

2 kwaśnej gęstej śmietany 18%

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

Polewa:
kilka krówek rozpuścić w garnuszku


Ciasto:
1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników

1/4 szklanki cukru

3 łyżki masła

Masa:

500 g twarogu sernikowego

6 łyżek cukru

6 łyżek brązowego cukru

4 duże jajka

1/2 szklanki puree z dyni

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/4 łyżeczki mielonych goździków

Sposób przyrządzenia

1. Cukier, herbatniki miksujemy w robocie na jednolitą masę i wykładamy w okrągłej formie (ok. 25 cm średnicy).

2. Standardowy sernik (biała część) - mieszamy połowę twarogu z 6 łyżkami cukru oraz 2 jajkami na jednolitą masę.

3. Dyniowy sernik (pomarańczowa część) - mieszamy drugą połowę twarogu z 6 łyżkami brązowego cukru, 2 jajkami, dyniowym puree, cynamonem, imbirem i goździkami na jednolitą masę.

4. Mieszamy delikatnie obie części masy sernikowej i wykladamy na ciasto.

5. Pieczemy przez 35 minut w temp.peraturze 180 stopni C.

6. Mieszamy kwaśną śmietanę z cukrem i ekstraktem z wanilii.

7. Wyciągamy sernik z piekarnika i pozwalamy mu wystygnąć przez 5 minut, po czym polewamy go kremem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut.

8. Po wystygnięciu wkładamy sernik na całą noc do lodówki.

9. Przed podaniem rozpuszczamy krówki z odrobiną mleka w rondelku i polewamy kawałek sernika na talerzyku.