Spód ciasta:
1 i 1/2 szklanki drobno kruszonych ciasteczek
1/4 szklanki cukru
3 łyżki stopionego masła
Napełnienie (to co w środku):
230 g twarogu sernikowego
6 łyżek cukru
6 łyżek brązowego cukru
4 duże jajka
1/2 szklanki zmiksowanej dyni
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Góra sernika:
2 kwaśnej gęstej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
Polewa:
kilka krówek rozpuścić w garnuszku
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników
1/4 szklanki cukru
3 łyżki masła
Masa:
500 g twarogu sernikowego
6 łyżek cukru
6 łyżek brązowego cukru
4 duże jajka
1/2 szklanki puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1. Cukier, herbatniki miksujemy w robocie na jednolitą masę i wykładamy w okrągłej formie (ok. 25 cm średnicy).
2. Standardowy sernik (biała część) - mieszamy połowę twarogu z 6 łyżkami cukru oraz 2 jajkami na jednolitą masę.
3. Dyniowy sernik (pomarańczowa część) - mieszamy drugą połowę twarogu z 6 łyżkami brązowego cukru, 2 jajkami, dyniowym puree, cynamonem, imbirem i goździkami na jednolitą masę.
4. Mieszamy delikatnie obie części masy sernikowej i wykladamy na ciasto.
5. Pieczemy przez 35 minut w temp.peraturze 180 stopni C.
6. Mieszamy kwaśną śmietanę z cukrem i ekstraktem z wanilii.
7. Wyciągamy sernik z piekarnika i pozwalamy mu wystygnąć przez 5 minut, po czym polewamy go kremem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
8. Po wystygnięciu wkładamy sernik na całą noc do lodówki.
9. Przed podaniem rozpuszczamy krówki z odrobiną mleka w rondelku i polewamy kawałek sernika na talerzyku.