Składniki na puree z dyni:
• jedna mała dynia, o wadze do 1 kg
• dwie łyżki brązowego cukru
Składniki na krem:
• 250 g schłodzonego serka mascarpone
• ½ łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki imbiru
• 1 laska wanilii
• 3 łyżki cukru pudru
• ½ szklanki posiekanych fig
• Opakowanie tartaletek z kruchego ciasta Dancake Mini
Pyszne i kruche tartaletki, idealne na jesienne przyjęcia, nawet te halloweenowe! Ich przygotowanie dzięki gotowym spodom marki Dan Cake jest banalnie proste. Wspólne przygotowanie dyniowego deseru, może być przyjemnym sposobem na rodzinne spędzanie chłodnych, jesiennych wieczorów. Czas na zabawę kolorem!
Do przygotowania deseru możemy użyć gotowego puree, ale znacznie bardziej aromatyczne jest to przygotowane własnoręcznie. Wystarczy wydrążyć dynię i obrać ją ze skórki, pokroić w plastry i upiec do miękkości w temperaturze 180 st. C. Tak przygotowany miąższ umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy dwie łyżki brązowego cukru i blendujemy całość, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Po ostudzeniu puree przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy łyżką z cukrem, ziarenkami wanilii i przyprawami korzennymi. Dodajemy posiekane figi. Łączymy krem mascarpone z puree z dyni. Tak by powstała jednolita masa.
Pomarańczowy krem nakładamy na gotowe spody.