Szaszłyki z łososiem i ananasem - przepis. Przepisy na Potrawy z ryb, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Szaszłyki z łososiem i ananasem
Szaszłyki z łososiem i ananasem
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
• 200 g ananasa
• 250 g filetu z łososia
• 40 listków mięty
• 3 gałązki tymianku
• 3 gałązki kopru
• 3 g różowego pieprzu
• 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
• 30 ml soku z cytryn Limmi
• sól
Sposób przyrządzenia:
- Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
- Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
- Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
- Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
- Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.