Makaron z gulaszem na jesienne dni
Składniki
• Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
• Łopatka wieprzowa – 500 g
• Cebula - 2 średnie sztuki
• Marchewka - 1 średnia sztuka
• Pietruszka -1 mała
• Seler – 1/4 małej sztuki
• Kapusta świeża - 1/8 małej sztuki
• Sól, pieprz do smaku
• Liść laurowy - 2 szt.
• Ziele angielskie - 6-8 szt.
• Olej - 3 łyżki
• Mąka- ok. 2 łyżki
• Woda - ok. 1 litr
Sposób przyrządzenia
- Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
- Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
- Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy.
- Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.
- Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.