Ciasto Karmelowe Latte Macchiato

Składniki

Składniki
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
250 g masła extra
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki masy krówkowej
2 szklanki mleka w proszku
440 g serka waniliowego ( 2x 220g)

Poncz:
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
120 ml likieru amaretto

Dodatkowo:
2 paczki okrągłych biszkoptów
kakao
srebrne perełki dekoracyjne
czekoladowe kwiatki

Sposób przyrządzenia

1.
 - krok 1

Biszkopt:Białka ubić następnie dodać cukrem i dalej ubijać na puszystą, sztywną masę. Następnie dodać żółtka, olej i wodę cały czas miksować na małych obrotach.

2.
 - krok 2

Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką.

3.
 - krok 3

3.Masę przełożyć do wysmarowanej oliwą i wyłożonej papierem blaszki ( wymiary 25x36cm). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez około 30 minut.

4.
 - krok 4

Biszkopt ostudzić, przekroić na 2 części.

5.

Krem karmelowy: Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać mleko w proszku, masę krówkową oraz serki waniliowe. Miksować do chwili połączenia się składników, podzielić na 3 równe części.

6.
 - krok 6

Poncz: Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem około 350ml, ostudzić. Następnie dodać likier amaretto, wymieszać.

7.
 - krok 7

Pierwszy blat biszkoptu włożyć do blaszki. Nasączyć ponczem, posmarować 1/3 masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao i posmarować 2 częścią kremu. Następnie przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć ponczem, posmarować 3 częścią kremu i na wierzchu ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty.

8.
 - krok 8

Posypać kakao, udekorować srebrnymi perełkami oraz czekoladowymi kwiatami. Wstawić do lodówki i schłodzić około 2 godzin.