TIRAMISU

Składniki

Składniki na 6 pucharków 250ml:
6 żółtek
8 łyżek cukru
200 g serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30%
1 śmietan fix
80 ml likieru amaretto
200 ml bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej
1 duże opakowanie biszkoptów (250g okrągłe biszkopty)
kakao

Sposób przyrządzenia

Sposób przygotowania

1.
UCIERAMY - krok 1

Żółtka ucieramy mikserem z 5 łyżkami cukru pudru na bardzo gładką masę. Dodajemy stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję. 

2.
 - krok 2

Ubijamy śmietanę a pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru pudru i śmietan fix. Następnie dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone. Masę mieszaj delikatnie, ale dokładnie.

3.
 - krok 3

Ostudzoną kawę przelewamy do płytkiej miseczki, dodajemy alkohol amaretto i dokładnie mieszamy. Następnie moczymy w niej krótko biszkopty tak, żeby się nie rozpłynęły i wykładamy dno pucharków.

4.

Na nasączonych biszkoptach wykładamy krem i posypujemy kakao, znów dajemy warstwę namoczonych biszkoptów, kakao i następna warstwę kremu tak do wyczerpania składników.

5.
 - krok 5

Wstawiamy na około 6 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.