Polędwica wołowa z octem balsamicznym - przepis. Przepisy na Potrawy mięsne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Polędwica wołowa z octem balsamicznym
Polędwica wołowa z octem balsamicznym
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
700 g polędwicy wołowej
200 ml octu balsamicznego Ponti
150 ml wody
mąka do obtaczania
8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
4 łyżki masła
rukola lub szparagi
1 kg młodych ziemniaków
świeży tymianek
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.
- Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.
- W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C
(ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).
- Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.