Pomysł na buraczany makaron
Składniki
• Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g
• Buraki – 2 szt. średniej wielkości
• Cebula – 1 szt. średniej wielkości
• Słodka śmietanka 18% - 150 ml
• Sok z 1/3 cytryny
• Czosnek – 2 ząbki
• Oliwa – 2 łyżki
• Parmezan lub Grana Padano do posypania
• Sól, pieprz i cukier do smaku
• Bazylia do dekoracji
Sposób przyrządzenia
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
- Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
- Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli.
- Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię.
- Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy.
- Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.