Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem (za pomocą siekaczki), dodać żółtka, cukier puder, śmietanę. Zagnieść ciasto a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Po tym czasie wysmarować masłem formę do tarty (średnica 27cm) i wylepić ją ciastem. Całą powierzchnię wyłożonego ciasta nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35minut.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić a borówki umyć.
Masa budyniowa: Zagotować sok z cytryny z 1 szklanką wody i cukrem. Resztę wody wymieszać z budyniami i dodać do gotującej wody z cytryną, całość gotować około 1 minuty cały czas mieszając. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło i miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń aż do uzyskania jednolitej masy.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.