Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Masa serowa:
0,5 kg białego sera w wiaderku
0,5 litra śmietany 30%
6 łyżeczek żelatyny
10 łyżek mleka
1/2 szklanki cukru pudru
Mus porzeczkowy:
4 szklanki czarnych porzeczek
3 galaretki o smaku czarnej porzeczki
1/2 szklanki wrzątku
Poncz:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
2-3 kieliszki likieru amaretto
Dodatkowo:
150ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
260g rurek waflowych z polewą czekoladową
kwiatki z cukru do dekoracji
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 26cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około
25 minut.
2. Mus porzeczkowy:
Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone galaretki i zagotować. Wystudzić mus
i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3.
3. Masa serowa:
Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku. Powstałą masę podzielić
na dwie części. Do jednej z części dodać 1/3 musu porzeczkowego, dokładnie wymieszać.
4. Poncz:
Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić i wymieszać z amaretto.
5. Biszkopt przełożyć do formy, której cały obwód obłożyć rurkami
z czekoladą i nasączyć ponczem. Następnie wylać białą masę serową, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut.
Na wierzch wylać mus porzeczkowy.
6. Dekoracja:
Śmietanę ubić, dodać śmietan-fix, cukier puder i następnie ubić na sztywno. Ciasto udekorować bitą śmietaną i kwiatkami cukrowymi.