Sposób przyrządzenia:
1. Mięso dokładnie umyć w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić na kawałki - ja kroiłam na wielkość 2-3 kostek.
2.W misce wymieszać olej, miód i przyprawy. Jeżeli miód jest skrystalizowany, zbity, dodajcie trochę mocno ciepłej wody, żeby go rozrzedzić. Potem dodać czosnek, bardzo drobno pokrojony lub wyciśnięty. Konsystencja musi być dosyć płynna - jeśli jest gęsta dodać wodę.
3. Każdy kawałek mięsa trzeba dokładnie obtoczyć w marynacie, w tej samej misce w której była marynata - przykryć i wstawić do lodówki. Ja odstawiłam na 4h.
4. Smażymy mięso na odrobinie oleju, układamy w garnku tłuściejszą stroną do dołu, żeby tłuszczyk się wytopił :) Smażymy tak długo dopóki nie zrobi się brązowe, potem odwracamy na druga stronę i chwilkę podsmażamy. Zalewamy resztą marynaty jeżeli coś zostało (a powinno). Jeżeli naczynie świeci pustkami dolewamy trochę gorącej wody.
5. Dusimy mięso pod przykryciem na małym ogniu dobrą godzinę. U mnie to było około 1h i 15min.
6. Często zaglądać do garnka, czy mięso nie przywiera - jeżeli płyn wyparował dodać koniecznie wody.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.