Truskawkowy torcik

Składniki

Składniki na biszkopt:

6 jajek

niecała 1 szklanka mąki pszennej

6 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki cukru


Składniki na krem:

2,5 szklanki mleka ryżowego,

4 żółtka,

Pół szklanki cukru

Pół szklanki mąki,

cukier waniliowy


Dodatkowo:

1x galaretka truskawkowa

0,5 kg truskawek

kolorowe lukrowane kuleczki lub inne ozdoby

Sposób przyrządzenia

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut

Krem
Oddzielić żółtka od białek i dodać cukier, następnie makę i wymieszać. Wlać mleko do garnka i zagotować. Przełóżyć mieszankę z żółtkami do rondelka i stopniowo, cały czas mieszając dodawać mleko.
Podgrzewać, cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Dodać do smaku cukier waniliowy. Krem odstawić na bok do wystygnięcia.


Przekroić biszkopt na 3 części, przełożyć każdą część kremem, na wierzchu ułożyć truskawki,polać galaretką i posypać kolorowymi kuleczkami.


Smacznego!