Przygotowanie:
Pokrój w małą kostkę mozarellę, paprykę, cebulę, salami i wycisnąć przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj składniki z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, ziołami i parmezanem. Ubij jajko na pianę.
Dodaj oliwę z oliwek, maślankę i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180° C. Wypełnij foremki ciastem i piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika, aż mufinki się zarumienią. Pod koniec pieczenia (ok 5 minut ) opcjonalnie można dodatkowo posypać muffinki tartym żółtym serem.
Rada:
mufinki smakują najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika! Jednakże, przechowywane w pojemniku próżniowym, nadal są świeże i wilgotne, nawet po 2 dniach.
przepis na pyszną słoną przekąskę bezglutenową a’la pizza - Niewelkie wytrawne bezglutenowe muffiny wychodzą niezwykle aromatyczne, puszyste i delikatnie wilgotne. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach, wuięc nie trzeba nawet serowoać do nich dodatkowych sosów. Jednak tym, którzy lubią urozmaicenia, muffinki pizza doskonale będą smakowały z klasycznymi dodatkami do tradycyjnej pizzy, czyli z odrobiną sosu pomidorowego, czosnkowego lub salsa, a także w towarzystwie kilku oliwek. Są proste i szybkie w wykonaniu, dobrze przechowywane długo zachowują świezość, więc można je zabrać ze sobą w ramach przekąski dosłownie wszędzie. Świetnie nadają sie na lunch, podwieczorek lub jako dodatek do grilla.
3pauly.pl
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.