Składniki na 3 porcje:
2 średnie banany
1 dojrzałe mango
Szpinak - 2 duże garści
łyżka białego łuskanego sezamu ( plus szczypta do posypania na wierzch )
odrobina wody ( wg uznania do rozcieńczenia )
garść puffingowanych* truskawek do posypania na wierzch
Sposób przygotowania:
Obrać banana i mango, zmiksować razem ze szpinakiem i sezamem. Rozcieńczyć odrobiną wody, jeszcze raz zmiksować i przelać do szklanek. Na koniec koktajl posypać puffingowanymi truskawkami i odrobiną sezamu. Gotowe! Smacznego!
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
169 kcal
białko – 2,4 g
węglowodany – 33,4 g
tłuszcz – 2,4 g
Puffingowane* - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.