Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru brzozowego (może być zwykły kryształ)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 serki Mascarpone
1 duży kubeczek śmietanki kremówki
Ponadto:
300 ml mleka
4 łyżki tradycyjnego kakao
1 łyżka cukru brzozowego, lub zwykłego
Kakao instant
Lubicie tiramisu, ja bardzo, natomiast nie ma co ukrywać nie jest to ciasto dla dzieci, dlatgo pewnego dnia, postanowiłam je trochę udziecięcić :) Ciasto jest pycha, ja zamiast zwykłego cukry urzywam cukru brzozowego, który jest o wiele zdrowszy, natomiast zdaję sobię sprawę z tego, że nie jest on najtańszy i ciężko go dostać w zwykłym spożywczaku, więc wszędzie tam gdzie należy dodać cukiermożna zamienić ksylitol ( cukier brzozowy), na zwykły cukier w kryształkach ze sklepu :)
Wykonanie ciasta należy zacząć od upieczenia biszkoptu, zapewne każda z Was ma swój przepis, natomiast jeśli takowego nie posiadacie, polecam mój :)
1. Oddzielamy biała od żółtek, a następnie białka miksujemy aż uzyskamy sztywną pianę.
2. Do piany z białek dodajemy cukier i miksujemy wszystko na gładką masę.
3. Dodajemy żółtka i chwilkę miksujemy.
4. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy jezcze z dwie minutki.
5. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
6. Aby biszkopt nie opadł, najpierw wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto z 10 min, następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i wentylujemy ciasto z 10-15 minut. Po tym czasie można wyjąć biszkopt z piekarnika i na 100% nie opadnie :)
Tiramisu słynie z tego, że użyty w nim biszkopt jest wilgotny i super nasączony. Ponieważ jest to ciasto dla dzieci, ja biszkopt nasączam tradycyjnym kakao, takim jakie gotowała mi babcia w dzieciństwie :)
W celu przygotowania kakao, należy zagotować mleko, do lekko gotującego się dodajemy wcześniej wymieszane ze sobą kakao, cukier i odrobinę mleka ( ten zabieg ma na celu zapobiegnięcie powstania grudek ). Taką mieszaninę gotuję jeszcze z 2-3 minuty i pozostawiam do ostygnięcia.
Krem jest w tym przypadku tradycyjny. Dwa serki maskarpone, oraz śmietanę kremówkę przekładam do wysokiej miski i wszystko miksuję razem do uzyskania zwartej masy ( do masy można dodać cukier, ale ja wolę taką mniej słodką wersję)
A teraz jak należy składać ciasto:
1. Ostudzony biszkopt przekrawam na pół. Dolną część obficie nasączam kakao i nakładam połowę kremu.
2. Na krem nakładam drugą część biszkopta, który również nasączam kakao i również pokrywam kremem ( zawsze zostawiam sobie odrobinę kremu do dekoracji).
3. Udekorowane różyczkami z kremu ciasto posypuję kakaem instant przez sitko, aby pozbyć się jakichkolwiek grudek.
Ciasto należy schłodzić w lodówce minimum godzinkę. Jest naprawdę pyszne, polecam :)