• 1 torebka Ryżu Brązowego marki Britta
• 2 filety z tuńczyka
• 50 g marynowanych kaparów
• 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
• 1 cytryna
• ok. 100 ml oliwy z oliwek
• sól i pieprz do smaku
• bazylia do dekoracji
Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą
z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut. W między czasie ugotuj Ryż brązowy marki Britta według przepisu podanego na opakowaniu.
Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.
Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją Ryżu Brązowego marki Britta. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.