Składniki na kruche ciast:
3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 1 kostka masła.
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i zagnieść. Podzielić na 2 części o włożyć na kilka minut do zamrażarki.
Składniki na masę:
3 śmietany 400 ml 18% gęstej, 20 dag wiórek kokosowych, 1 duży budyń śmietankowy /na 3/4 l mleka/, 1 szklanka cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, piana z 5 białek.
Wykonanie:
Wyjąć 1 część ciasta z zamrażarki, zetrzeć na tarce jarzynowej na blachę wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie i podpiec 10 minut w temp. 180 stopni.
Śmietanę wyłożyć do miski, dodać budyń, proszek do pieczenia, cukier i połączyć mikserem. Dodać wiórki kokosowe. Ubić pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę. Na to zetrzeć drugą część ciasta i piec 50 minut w temp. 180-200 stopni.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.