• 300 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 150 g masła
• 200 ml kefiru
• 2 jajka
• 150 g cukru
• sok z 2 wyciśniętych cytryn
• 1 łyżka startej skórki z cytryny
• wiórki czekoladowe
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia i sól. Masło roztapiamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą kefir, jajka, cukier, sok i skórkę cytrynowy, następnie wlewamy ostudzone masło, całość dokładnie miksujemy. Powstałą mieszaninę wlewamy do suchych składników i mieszamy na jednolita masę
Przygotowujemy formę na muffinki, wkładamy do niej papilotki. Nakładamy do nich po ciasto, a wierzch posypujemy wiórkami czekolady.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy przez 20 min.
Po upieczeniu możemy je udekorować.
Smacznego!