czekoladowa tarta banoffee

Składniki

SPÓD
250 g herbatników czekoladowych
100 g masła
MASA CZEKOLADOWA
500 g masy kajmakowej
200 g gorzkiej czekolady
3 banany
ŚMIETANA
330 ml śmietany kremówki /30%/
2 łyżki cukru pudru
kakao

Sposób przyrządzenia

Herbatniki drobno kruszę. Masło roztapiam w mikrofali i zalewam ciastka. Mieszam do zwilgotnienia ciastek . Wykładam ciastkami formę do tarty. Chłodzę w lodówce.

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej.
Kajmak miksuję. Wlewam powoli roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Wylewam wszystko na schłodzony spód.
Banany kroję w plastry i układam na kremie.
Chłodzę w lodówce.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Pod koniec dodaję cukier puder i krótko miksuję. Wykładam śmietanę na banany i wkładam do lodówki na około 3 godziny.

Przed podaniem posypuję kakao.