cukier puder - 400 gram
100 g kremowego serka - 100 gram
masło - 50 gram
jajka - 2
brązowy cukier - 200 gram
olej roślinny - 150 ml
drobno starta marchewka - 200 gram
drobno pokrojony ananas - 200 gram
wiórki kokosowe - 50 gram
mąka - 200 gram
cynamon, sól, soda, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Polewa: mikserem ucieram serek wraz z masłem. Dodaję cukier puder, cały czas ucierając. Wstawiam do lodówki na ok. 30 min.
Ciasto: Ubijam jajka, aby podwoiły swoją objętość. Dodaję cukier i dalej ubijam, aż masa będzie gładka i puszysta. Ciągłym, cieniutkim strumieniem dodaję olej. Do powstałej masy wkładam marchewkę, ananas, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszam. Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przekładam do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wystudzone ciasto przekrajam poziomo na 2 części. Spód smaruję 1/3 ilości polewy. Przykrywam górą ciasta i smaruję resztą polewy. Wstawiam do lodówki.
Smacznego!