Marchewkowa pychotka!

Składniki

200 g marchewki (2 średnie)
100 g miąższu ananasa lub pieczonej dyni
100 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki soli morskiej
50 g orzechów (np.nerkowca)
50 g wiórków kokosowych
3 jaja
125 ml syropu klonowego

Sposób przyrządzenia

Wykon: :):):)


Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.

Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub rozdrobnić jak kto umie. Ananasa lub miąższ z pieczonej dyni zmiksować blenderem na papkę. Marchewkę z ananasem lub dynią wymieszać łyżką z 1 jajkiem i odstawić na bok (nie za daleki...  , no żeby dzieci nie skonsumowały zbyt wcześnie).

Do drugiej miski wsypać: mąkę ryżową, ziemniaczaną, mielone migdały, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól morską. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie wymieszać z posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi, odstawić.

Pozostałe 2 jajka ubić na pianę (mniej więcej do potrojenia objętości, około 5 minut) - WOW! - jak to mówią co moje ludki! Następnie cienkim strumieniem stopniowo dodawać syrop klonowy cały czas miksując na wysokich obrotach (w sumie ok. 5 minut). Wciąż ubijając dolewać stopniowo roztopiony i przestudzony olej kokosowy.

Do powstałej masy dodać składniki z pierwszej miski z marchewką i wymieszać łyżką do połączenia się składników, następnie dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać (delikatnie, jesli się da) :)

Ciasto przełożyć na blaszkę, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 40 minut do suchego patyczka. :)