ciasteczka sakiewki ( koszyczki)

Składniki

30 dag mąki
20 dag masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
5 jajek
1 łyżka cukru waniliowego
15 dag cukru pudru
20 dag orzechów włoskich

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, oddzielone żółtka i łyżkę śmietany. Wyrobić ciasto a następnie uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, przełożyć na płaski talerz i wstawić do lodówki na 1 godzine.  Z białek ubić pianę dodając cukier waniliowy oraz cukier puder. Orzechy zmielić i dodać do ubitej piany mieszając calość delikatnie łyżką. Stolnicę oprószyć mąką przełożyć kuleczki z ciasta i rozwałkowac je. Na cienko rozwałkowane ciasto nakładać łyżką masę orzechową i formować sakiewki. Górę sakiewek delikatnie skleić palcami. Piec w tem 180 stopni na złoty kolor. Przestudzone posypać cukrem pudrem.