Skubaniec

Składniki

5 jajek
500g mąki
3 łyżki smalcu
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
250g margaryny
1 płaska łyżka kakao
mały słoiczek dżemu ( dowolny smak) ja najbardziej lubię wiśniowy
2-3 łyżeczki kakao

Sposób przyrządzenia

Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, 5 łyżek cukru , smalcu i żółtek wyrobic gładkie ciasto. Następnie podzielić je na 3 równe części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Blachę o wymiarach 25*40 wyłorzyć papierem do pieczenia. Na spód blaszki wyłożyć 1 porcję jasnego ciasta a na nim rozsmarowac dżem. Następnie calość posypać pokruszonym ciastem ciemnym. Z białek i pozostałej części cukru ubić sztywną pianę i rozsmarować na ciemnym cieście. Na wierzch pokruszyć pozostałe jasne ciasto i piec ok 40 min w temperaturze 180stopni. Wierzch posypać cukrem pudrem . Smacznego{#lang_emotions_wink}