30 dkg okrągłych biszkoptów
powidło
CIASTO:
1 margaryna
1 opakowanie cukru wanilinowego
1,5 szkl cukru kryształ
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
7 jajek
1,5 szkl maki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
0,5 L mleka
5 łyżek cukru
2 jaja
5 dkg maki pszennej
5 dkg maki ziemniaczanej
POLEWA:
0,5 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek kwaśnej śmietany
żelatyna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Biszkopty posmarowac powidłem i układać do siebie. Posmarowane biszkopty układać na blasze wyłożonej folią lub pergaminem. Zalać ciastem.
2. Ciasto: margarynę, cukier wanilinowy i cukier kryształ gotować 5 minut. Nastepnie dodać kakao, wodę i ponownie zagotować. Jak ostygnie dodać 6 żółtek i 1 całe jajo. Utrzeć razem dodając mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać z ubita pianą z 6 białek. Piec ok. 40 min.
3. Krem: mleko, cukier zwykły i cukier wanilinowy, jaja, maka pszenna i ziemniaczana- z tych składników ugotować krem. Utrzeć kostkę masła z zimnym kremem i posmarowac placek.
4. Polewa: margarynę, cukier puder i kakao, smietanę- zagotować. 1 płaską łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Wlać do polewy i wymieszać. Chwile ostudzić i posmarować.