ciasto:
1 szklanka mleka,2 łyżeczki sody,2 łyzki stołowe kakao, 1/2szklanki oleju,2 szklanki mąki,2całe jaja,1 szklanka cukru, 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub jakiego kolwiek .Wszystkie składniki wymieszać razem tak by uzyskac jednolitą masę . Wylać do formy wysmarowanej tłuszczen i obsypanej bułką tartą piec około 40-45 minut.
masa:
1 i 1/2 szklanki mleka ,4 czubate łyzki stołowe cukru,1 i 1/2 łyzki stołowej mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki zwykłej. rozdziel mleko na dwie części ,jedną część zagotuj na małym ogniu z cukrem ,w drugiej części rozrób mąke zwykłą i ziemniaczaną by powstała jednolita zawiesina -do gotującego się mleka wlewamy zawiesune i ciągle mieszamy na wolnym ogniu -tak przygotowany zaczyn masowy odstawiamy do wystygnięcia -po wystudzeniu do zaczyny dodajemy mały kubeczek masła roślinnego z kruszwicy i ucieramy wszystko razem do powstania puchowej bielutkiej masy .
ułożenie :
ciasto przekroić na dwie części(dwa placki) ,układamy spód placka w formę ,rozsmarowujemy na nim masę i nakładamy na niego drugi placek.wierzch ciasta polewamy polewa czekoladową lub lukrowa i posypujemy kolorowymi cukiereczkami do dekoracji . odstawić do lodówki ,by masa zziębła wtedy lepiej smakuje .
Zobacz więcej: http://www.familie.pl/Forum-5-165/m1199959-1,Wiosenny-konkurs-z-Plast-Team-wygraj-praktyczne-pojemniki.html#ixzz3TXrgt54S
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.