4 jabłka
1 opakowanie ciasta francuskiego
niewielka ilość mąki pszennej, tortowej do oprószenia ciasta
60 g cukru
6 g cynamonu
25 g masła (roztopionego)
10 g cukru pudru do posypania ślimaczków ( ale być nie musi).
Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru soku. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką i posypujemy ok. 2 łyżkami mieszaniny cukru i cynamonu. Dociskamy cukier do ciasta. Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamonu oraz roztopione masło. Mieszamy.
Masę z jabłek wykładamy na całą powierzchnię ciasta, zwijamy w długi rulon i chłodzimy godzinę w lodówce.
Ciasto kroimy na 15 równych części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem, ale nie trzeba. :)
Smacznego!!!! :-)