Sposób przyrządzenia:
Sposób przygotowania:
Mięsko przemieliłam 2 razy w maszynce.
Część na paszteciki oddzieliłam i wymieszałam z jajkiem , solą i pieprzem.
Mąkę wysypałam na stolnicę, dodałam proszek do pieczenia i sól. Wymieszałam.
Masło pokruszyłam i roztarłam z mąką.
Dodałam jajka i śmietanę. Ciasto musi być na tyle elastyczne aby można było je wałkować i kroić w kwadraty. Ciasto z mąki pełnoziarnistej wymaga innej ilości jajek i śmietany. Trzeba je wyczuć.
Kulę ciasto odstawiłam na kilkanaście minut aby odpoczęła.
A potem podzieliłam na 4 części.
Każdą część rozwałkowałam i wykroiłam prostokąt , który pokroiłam na 4 części.
Na każdą część wyłożyłam farsz, zawinęłam i przełożyłam na wysmarowaną gęsim smalcem i wysypaną mąką blaszkę.
Każdy pasztecik podzieliłam na połowę, posmarowałam białkiem i posypałam czarnuszką lub kminkiem.
Piekłam około 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Paszteciki są kruche i pyszne!!!
Smacznego!!!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.