2 kg ziemniaków,
1,5 kg buraków,
1 kg kiszonej kapusty,
4 małe cebule,
9 łyżek oleju słonecznikowego,
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Obrane buraki gotujemy do miękkości. Kiszoną kapustę płuczemy i odsączamy z wody. Cebulkę smażymy na oleju aż do momentu zeszklenia na jasno złoty kolor – nie przypalamy. Ziemniaki obieramy ze skórek i kroimy w kostkę, buraki trzemy na tarce w najgrubsze wiórka, kapustę siekamy.
Mieszamy składniki: ziemniaki, buraki, kapustę i cebulę. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz polewamy olejem na którym smażyliśmy cebulkę.
Sałatka zyska śliczny, apetycznie wyglądający, ciemno różowy kolor. Pięknie wygląda ozdobiona zieleninką na przykład szczypiorkiem. Świetnie smakuje np. na kanapce z wędliną.