Pierogi wigilijne
Składniki
CIASTO
1 kg mąki
1 jajko
woda
szczypta soli
NADZIENIE
0,5 kg kapusty kiszonej
2 cebule
marchewka
przyprawa do kapusty
olej
Sposób przyrządzenia
Mąkę wsypać do miski i zalać gorącą wodą ile zabierze ciasto . Poczekać aż ostygnie. Dodać jajko, sól, wyrobić ciasto aby było elastyczne.
Kapustę odcisnąć z soku, przemielić przez maszynkę. Na patelni przesmażyć na oleju cebulę drobno pokrojoną, dodać kapustę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać liście laurowe, pieprz i przyprawę do kapusty. Jeśli ktoś lubi można dodać grzyby, przesmażyć wcześniej razem z cebulą.
Dusić około godziny. Można podlać wodą i dusić aż woda odparuje.
Ciasto rozwałkować , wykrawać krążki nadziewać farszem i sklejać pierogi. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną.